Formålet med dette nettstedet er å fremstille bilder som gjenspeiler virkeligheten så godt som mulig, og som en bonus spre litt glede i samme slengen. Derfor finner du her bilder som holder seg til det naturlige, med minst mulig redigering fra RAW-fil til ferdig bilde. Jeg har en hovedregler: Desto mindre redigering nødvendig, desto bedre.

Med stadig mer innhold på de fleste arenaer som baserer seg på AI og overbruk av filter og høy fargemetning, både fysisk og digitalt, anser jeg det som viktig at flest mulig av oss fotografer fokuserer på å vise frem de «ekte» fotografiene, slik at vi er i stand til å holde på balansen mellom hva som er virkelig og ikke. Ved for stor bruk av AI og andre verktøy er det lett for at bildene feil-representerer virkeligheten. Slike bilder kan være flott laget og har sin plass, men personlig gir ikke slike bilder den samme gode følelsen som et fotografi som fanget et ekte øyeblikk.

Naturen er til for å nytes...

… men for å kunne nyte naturen i uoverskuelig fremtid er det viktig at vi viser hensyn til alt som tilhører og er avhengig av naturen, hver gang vi ferdes i den. Enten det er snakk om sårbare dyr og planter, spesielle landskapsformer, eller til og med andre medmennesker. Det er opp til kvar enkelt av oss å gjøre vårt ytterste for å unngå at våre omgivelser påføres skader som kunne vært forhindret.

Dette er en filosofi jeg har med meg i bakhode hver gang jeg går utenfor huset. Spesielt når jeg er på tur med kameraet, siden jeg da har en tendens til å komme litt nærmere ville dyr eller annen sårbar natur. På fotojakt er fremgangsmåten min med dette derfor enkel dersom jeg ser at jeg kan være et forstyrrende element: Jeg tar et steg tilbake og fokuserer heller på å nyte øyeblikket enn å «ta det ene perfekte bildet» for enhver pris.

Hvor mye redigering er for mye redigering?

I mine bilder foretrekker jeg å holde meg til en «naturlig» stil. Dette vil si at jeg ved redigering forsøker å ivareta de faktiske lys- og fargeforholdene fra bildeøyeblikket så godt det lar seg gjøre. For å oppnå denne stilen, og et resultat som er behagelig å se på, liker jeg å holde meg til små justeringer av de ulike verdiene.

Adobe Lightroom er ofte godt nok til redigering av de fleste bildene, siden enkle beskjæringer og justeringer av verdier som eksponering, høylys, skygger, osv. ofte er alt som trengs. Enkelte andre bilder kan derimot være mer kompliserte å redigere og krever bruk av Adobe Photoshop og andre avanserte programvarer. Noen av disse mer kompliserte redigeringene involverer vanligvis fjerning av små forstyrrende elementer (eks. støv på sensor, kvister fremfor dyr, overeksponerte områder, osv.), redusere støy, øke skarphet, bildefortørring og/eller sammensetning av flere bilder (fra samme tidsrom) til panorama, fokus stabling eller utvide dynamisk område.

For å unngå at bildene mine blir en dårligere gjenspeiling av virkeligheten holder jeg meg unna «ekstreme» redigeringsmetoder. I mine bilder vil det derfor aldri bli lagt til elementer, ved for eksempel å legge til en flyvende fugl i et landskapsbilde, bytte av bakgrunnen i et dyrebilde eller sammensetning av flere forskjellige bilder fra ulike plasser og tidsrom. I tillegg til dette benytter jeg ikke AI genererte bilder (verken helt eller delvis) og unngår overdreven bruk av filter og fargemetning. For dette nedstedets formål fremstår slike bilder raskt som «falske» og er ikke lenger fotografier, men kompositter eller «grafisk kunst».

Under ser du et eksempel på før og etter, RAW (uredigert) og redigert

Andre bildeetiske dilemma

Det finnes mange bildeetiske dilemma som kunne blitt nevnt, noen mer alvorlige enn andre. Det kan også være stor forskjell på hva som er greit og ikke greit ut ifra formålet med ulike former for fotografering. Det er umulig å gi en komplett liste over alle dilemma som måtte dukke opp og det er sikkert mange flere som kunne blitt nevnt, men så lenge en bruker sunn fornuft oppstår som regel få eller ingen store problemer. I tillegg til det som er tidligere nevnt over, er her en ufullkommen liste over noen fotoetiske dilemma som er relevante for meg:

  1. Publisering av bilder som inneholder dyr i fangenskap. Om dette er greit eller ikke avhenger av situasjonen (bør også alltid presiseres):
    • Ved fotojournalistiske formål. F.eks. for å dokumentere gode/dårlige forhold i en dyrepark.
    • Fotografering av detaljer som er vanskelig å få gjort ellers. F.eks. makrofotografering av fascinerende detaljer av visse dyr er bedre å gjøre på dyr som allerede er i fangenskap.
    • Publisering av slike bilder uten presisering eller å oppgi dette som naturlige forhold er totalt uakseptabelt
  1. Fjerning av vegetasjon, steiner og andre naturlige objekter for å ta det «perfekte bilde»
    • Ved sårbare/fredede landskap er dette er totalt uakseptabelt.
    • Ved områder som allerede er sterkt menneskelig påvirket er ikke dette like problematisk. F.eks. på steder som blir aktivt brukt til skogshogst.
  1. Å ødelegge eller forstyrre andres opplevelser i jakten på et bra bilde er ikke greit. F.eks. deling av et flott utsiktspunkt. Da er det bedre å vente på tur eller om mulig spør om det er greit å bytte plass.
  2. Bruk av andres bilder: Dette er noe som aldri vil bli gjort, med mindre jeg har fått skriftlig samtykke til deling og aldri uten å tydelig henvise til opphavseier.